Home / Art dhe Kulturë / Arkitekturë

Arkitekturë

Njihuni me Karl Gegën, shqiptari që prehet pranë Mozart’it, Beethoven’it e Schubert’it

Carl (Ritter) von Ghega ose në shqip Karl Gega, ishte inxhinieri më i njohur i kohës së tij, i cili ka lindur më 10 janar të vitit 1802 në Venedik. Ghega ishte me prejardhje shqiptare. Eshtrat e Ghegës  janë vendosur ...

Read More »

Arkeologët zbulojnë dy varreza të lashta dhe një mumie në Egjipt

Arkeologët egjiptianë kanë zbuluar një mumie të re në një varrezë të paeksploruar më parë afër qytetit Luxor. Sipas ministrisë egjiptiane për Antikitete, mumia u gjet në një prej dy varrezave që po eksplorohen për herë të parë që kur ...

Read More »

Mozaiku i Pagëzimores së Butrintit, pamje të rralla nga momenti i zbulimit

Në maj të vitit 1928, arkeologu Italiani Luigi Ugolini, teksa gërmonte gjatë ekspeditës së tij në Butrint, nën një mur që dukej jo shumë mbi tokë, punëtorët e tij panë të shfaqej një dysheme e dekoruar me peshq, zogj, një gomar, vile ...

Read More »

Arkitektura moderne, shtëpi luksoze nën tokë… (FOTO)

A mund ta paramendoni veten duke u kthyer nga puna në shtëpi, ndërsa e parkoni makinën para shtëpisë tuaj që nuk shihet? Në ditët e sotme, gjithçka është e mundur. Për të gjithë njerëzit që janë të brengosur për shkatërrimin ...

Read More »

130 mbishkrime otomane: Zbulimi mbi mure, dru e gurë për jetën shqiptare

Dalin në dritë rreth 132 mbishkrime, të gjetura në mure, dru dhe gurë. Faktet e zbuluara japin të dhëna për jetën shqiptare dhe përbëjnë një kontribut për fushën studimore, veçanërisht për studimin dhe vlerësimin e ndërtimeve gjatë periudhës së Perandorisë ...

Read More »

Në Egjipt gjenden mbetjet e një piramide 3.700 vjet të vjetër (FOTO)

Të mbeturat e një piramide të ndërtuar diku rreth 3 mijë e 700 vite më parë janë zbuluar në Egjipt, thotë ministria e antikiteteve. Një korridor i brendshëm dhe një bllok, në të cilën ishin skalitur dhjetë vargje me hieroglife, ...

Read More »

Cilët ishin 45 hotelet e famshme të Shqipërisë së vitit 1940

Industria e turizmit në Shqipëri i ka fillesat në vitet ’20. Sidomos gjatë periudhës së monarkisë, turizmit iu kushtua shumë vëmendje. Në këtë periudhë u ngrit një klub turizmi, u lidhën  marrëveshje me agjenci turizmi  si dhe u bënë botime ...

Read More »